Σάββατο 27 Μαΐου 2017

ΤΟ ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ!!!!

Σε πρόσφατη συνέντευξη του δημάρχου Φιλιατών (Θεσπρωτική 30/3/2017) έγινε λόγος για τα πολλά προβλήματα που όντως αντιμετωπίζει ο εν λόγω δήμος. «Πολλά τα προβλήματα τα οποία προέρχονται από το παρελθόν», μας είπε, τα οποία μάλιστα τα απέδωσε σε «λαθεμένες διαχειρίσεις»! Τα οικονομικά αυτά προβλήματα του παρελθόντος τα τοποθέτησε σε «ορίζοντα πολλών δεκαετιών εκ των οποίων πολλά ανέκυψαν την παρούσα χρονική περίοδο»!
Μίλησε για «τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις από ιδιώτες σε βάρος του δήμου οι οποίες πρέπει να πληρωθούν», και για «δικαστικές αποφάσεις σε εξέλιξη, που εκκρεμούν σε βάρος του δήμου από υποθέσεις από μηνυτήριες αναφορές που δεν έχουν πληρωθεί για τον ένα ή τον άλλο λόγο».
 «Έχουμε χρέος»! είπε!! «Ένα πολύ μεγάλο χρέος το οποίο έχει δημιουργηθεί στο παρελθόν το οποίο κουβαλάει ο δήμος»!
Από πού το κουβαλάει το χρέος όμως δεν μας είπες δήμαρχε? Γιατί από ότι διαβάζω στο «Διαύγεια», μόλις πρόσφατα, στο τέλος του 2016, ήρθαν και άλλες δικαστικές αποφάσεις της μαύρης περιόδου 2003-2010 με τις οποίες ο δήμος καλείται να πληρώσει σε 4 εργολάβους, για χρέη εκείνης της περιόδου, το ποσόν των 350.000 ευρώ. Σχετική είναι και η απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου με αριθμό 215/2016. Αυτές φυσικά αποτελούν μερικές από τις δεκάδες περιπτώσεις εκείνης της περιόδου, που συνεχίζουν να εμφανίζονται παρότι έχουν περάσει σχεδόν 7 χρόνια.
Και φυσικά όλες αυτές οι περιπτώσεις είναι επιπλέον των χρεών που κληρονόμησε η επόμενη, μετά την μαύρη περίοδο, δημοτική αρχή και είχαν ήδη βεβαιωθεί για εκείνη την περίοδο και επιπλέον των 4.700.000 ευρώ που ακόμα ψάχνουμε να δούμε που πήγαν και ποιος τα έφαγε!! Βλέπετε δεν φτάνει που λείπουν 4.700.000 ευρώ θα πληρώνουμε για πολλά χρόνια ακόμη και όλες τις άλλες παλιές σας παλιές αμαρτίες.
Ήθελα να ήξερα βέβαια πόσα από αυτά τα έργα διπλο-πληρώνονται και ίσως και να τριπλο-πληρώνονται!! Διότι ως γνωστόν τα χρήματα εκείνη την εποχή τα διακινούσαν «με το χέρι»  και πολλοί εργολάβοι είτε έχουν πάρει ήδη τα χρήματα για τα έργα για τα οποία τώρα πάνε στα δικαστήρια, είτε τα πληρώνονται για ακόμη μια φορά διότι τους τα είχε πληρώσει και η τότε Νομαρχία!! Τα έκαναν αυτά τα κόλπα εκείνη την εποχή!! Έδιναν σε εργολάβους έργα που τα είχε αναθέσει και η Νομαρχία και τα διπλο-πληρώνονταν οι εργολάβοι με το αζημίωτο φυσικά!!!
Είπε κι άλλα στη συνέντευξη!! Μίλησε για πάρα πολλά αντλιοστάσια και μεγάλα προβλήματα ύδρευσης, για την αγροτική οδοποιία, η οποία είναι ένα πολύ μεγάλο δίκτυο που απαιτεί πολλά χρήματα! Μίλησε ακόμη για έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού. «Δεν έχουμε ικανό αριθμό υπαλλήλων για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των δημοτών» είπε!! Εμ βέβαια!! Την εποχή των παχιών αγελάδων παίρνατε δεκάδες υπαλλήλους με προγράμματα stage για  να μεγαλώνετε την πελατεία αντί να προσλάβετε υπαλλήλους και να στελεχώσετε τον δήμο!!.
Όσο για το «σημαντικό έργο για το περιβάλλον είναι το αποχετευτικό το οποίο θα λειτουργήσει το καλοκαίρι» που είπε, τον καλώ από τώρα να κάνει τον λογαριασμό που θα πληρώσουν οι δημότες πέραν της αύξησης του 60% στην ύδρευση που τους επέβαλε πρόσφατα για τις υπερβάσεις στις δαπάνες που έκανε την προηγούμενη χρονιά!! Διότι το αποχετευτικό θα επιφέρει και νέες αυξήσεις στις ήδη υπερβολικές που επιβάλλατε σαν δημοτική αρχή!!
«Πρωταρχικός στόχος η εξυγίανση των οικονομικών του δήμου. Να τελειώσουμε με τις παλιές οφειλές και  να κλείσουμε σιγά σιγά όλες τις τρύπες που παραλάβαμε» μας είπε. Πότε έγιναν όμως αυτές οι τρύπες απέφυγε φυσικά να το πει!! Μίλησε όμως για «πολύ καλή συνεργασία με την ΔΕΗ» όπου υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μεγάλες ύψους 600.000 ευρώ. Δεν είπε όμως ότι αυτές οι οφειλές έχουν και μάνα και πατέρα και ότι οφείλονται κυρίως στα αντλιοστάσια ύδρευσης και μεγάλο μέρος τους είναι κληρονομικό και προέρχεται από πολύ παλιά!!
«Θα έρθει μια μέρα που ο δήμος δεν θα χρειάζεται κανέναν» τόνισε. Τον καταλαβαίνω σε αυτό! Απλά διότι όταν χρειάστηκε κάποιους ο δήμος είχε τους χειρότερους που θα μπορούσε! Αυτούς που εξαφάνισαν 4.700.000 ευρώ!!!! 
Για να καταλάβουμε τι σημαίνουν τα 4.700.000 ευρώ που λείπουν αρκεί να δούμε το προϋπολογισμό του 2017! Στον προϋπολογισμό λοιπόν αυτό τα συνολικά έσοδα του δήμου είναι μόνο 1.700.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα είναι όλα επιχορηγήσεις από το κράτος (ΣΑΤΑ, μισθοδοσία υπαλλήλων, μαθητική εστία), αλλά και χρέη και ελλείμματα  προηγουμένων ετών ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία, αν και μπαίνουν στον προϋπολογισμό,  δεν πρόκειται να τα εισπράξει ποτέ ο δήμος!

Συνεπώς αν είχαμε τα 4.700.000 που λείπουν από τα ταμεία όλα τα οικονομικά προβλήματα θα είχαν λυθεί και δεν θα χρειαζόταν να γίνουν αυτές οι απαράδεκτες αυξήσεις σε δημοτικά τέλη και ύδρευση!! Με αυτό το ποσό μόνο και μόνο καλύπτονται όλα τα έσοδα του δήμου για σχεδόν τρία χρόνια!!

Αν μας έλεγε μόνο και ποιος φταίει για όλα όσα ανέφερε!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου